pondelok 20. septembra 2010

Môže byť 38%-ná pálenka „pravá ovocná pálenka“?

Odpoveď je stručná a jasná: NIE, Nikdy! A dôvod je takýto:


Destilát po vypálení tradičnou dvojstupňovou technológiou, má obsah alkoholu okolo 70% a viac – ostatok tvorí voda. Bežne sú k dostaniu destiláty o obsahu liehu 30 – 40% ale ani jeden z nich nemôže nárokovať prívlastok „pravý ovocný destilát“ lebo pri nariedení vodou na obsah alkoholu nižší ako 45% dôjde pri izbovej teplote k vyzrážaniu minerálov.

Želané percento obsahu alkoholu v nápoji sa dosahuje doriedením vodou , čo pravda nie je len jednoduché doliatie, lebo lieh a voda tvoria pravý roztok, čo okrem iného spôsobuje aj vytváranie zrazenín. Zrazeniny sami o nie sú nebezpečné , lebo sú to len minerály normálne obsiahnuté v pitnej vode a v destiláte – je to však celkom iste závada estetická.

Tento problém sa obchádza s časti tým, že lieh (v našom prípade ovocný destilát) sa dorieďuje demineralizovanou vodou – teda vodou zbavenou minerálov , zvyčajne elektrolyticky alebo osmoticky. Demineralizovaná voda je však problém, pretože je zbavená solí minerálov a ktoré ľudské telo potrebuje pre svoje fungovanie.

Ide o to že v tele vytvára hypotonicke prostredie a bunky nasávajú vodu z okolia aby sa vyrovnala koncentrácia soli, čím sa jej objem zväčšuje až bunková membrána praská.

Demineralizovaná voda je voda v nerovnováhe, a preto je mimoriadne agresívna voči materiálom s ktorými prichádza do styku . Demineralizovaná voda ochotne prijíma všetky vodou rozpustné látky (odtiaľ pochádza aj jej označenie ako „hladná“ voda) napr. kovy z potrubia, zmäkčovadlá a ďalšie organické toxické látky pochádzajúce z plastových a gumových rozvodov, či zásobníkov a pod. – neobsahuje však tie minerálne látky normálne vo vode obsiahnuté, ktoré na seba viažu aspoň niektoré tieto substancie a tak ich dezaktivujú.

Požívanie demineralizovanej vody vedie ku zníženiu koncentrácie elektrolytov rozpustených v tekutinách tela. Dôsledkom narušenej distribúcie vody medzi jednotlivými bunkami v tele môže dôjsť k funkčným poruchám dôležitých orgánov. Počiatočnými symptómami sú únava, slabosť a bolesti hlavy; ťažké narušenie rovnováhy elektrolytov môže viesť ku svalovým kŕčom a k poruchám srdečného rytmu. (http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/biologicka_hodnota_vody.pdf ).

Ajhľa, prečo po niektorých pálenkách bolí hlava!

Na dorieďovanie kvalitných ovocných destilátov sa používa výlučne prírodná voda s nízkym obsahom minerálov a vhodné sú aj niektoré artézske vody.

( http://sk.wikipedia.org/wiki/Art%C3%A9zska_voda )



Týmto ale problém ešte nekončí. Aj keď použijete na riedenie destilátu chemicky čistú vodu a znižujete koncentráciu alkoholu pod 45% začne sa pri izbovej teplote objavovať zákal – tentoraz sú to minerály ktoré (chvalabohu) obsahuje ovocný destilát. Nie len to! Pri takejto nízkej koncentrácii alkoholu už začína prerážať aj chuť vody.



Odstrániť takúto „závadu“ môžete celkom jednoducho – zriedite ovocný destilát prakticky chemicky čistým etanolom (latinský názov pre alkohol) vyrobeným z obilia alebo cukrovej repy a už sa dá vyrobiť aj pálenka z obsahom alkoholu 38%. Chuť vody a nie veľmi príjemná chuť etanolu sa prekryje napr. karamelom a umelými ochucovadlami a arómami.

Čo je teda kvalitná, pravá ovocná pálenka? Tu platí, že menej je viac! Ak slivovica vydávajúca sa za „pravú“ obsahuje aj niečo iné ako ovocný destilát , vodu (nie demineralizovanú) a obsah alkoholu je nižší ako 45%, tak to kvalitná ovocná pálenka nie je! Na závadu ešte nie je ak obsahuje bylinku či sušené ovocie, ktoré zvýrazňujú chuť a arómu destilátu



Dá sa vôbec rozoznať pravý ovocný destilát od náhradiek aj inak ako tým čo výrobca uvedie na fľaši? Určite áno, ale o tom až najbližšie.

Juraj Borgula

1 komentár:

  1. "Dá sa vôbec rozoznať pravý ovocný destilát od náhradiek aj inak ako tým čo výrobca uvedie na fľaši? Určite áno, ale o tom až najbližšie."

    Dobrý deň, už prešiel nejaký ten čas, ale tento článok som tu nenašiel. Kedy vyjde?
    Mimochodom, ďakujem za Vaše články po postrehy.

    OdpovedaťOdstrániť